Vapnen på bilden har ingen koppling till mannen. Foto: Arkiv

Misstänkt för jaktbrott får inte tillbaka vapen

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten ger inte vapnen tillbaka till en man i 30-årsåldern från Ljusdals kommun eftersom han är misstänkt för två fall av grova jaktbrott.

Mannen är en del av den jakthärva som håller på att redas ut i Ljusdals kommun. Polisen beslutade i slutet av augusti att omhänderta mannens vapen och ammunition eftersom han är misstänkt för två fall av grovt jaktbrott.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Han överklagade det beslutet till förvaltningsrätten i Falun och menade att det inte fanns något grund för omhändertagande eftersom han endast är misstänkt för medhjälp till jaktbrott. Dessutom är det svåra bevisfrågor, anser han, och det är osäkert om hav överhuvudtaget åtalas.

Förvaltningsrätten anser att man ska anse omhändertagandet av mannens vapen är en interemistisk åtgärd och inte är en slutlig prövning av vapeninnehavet.

–Jaktbrott, oavsett misstankegraden, är en uppenbart diskvalificerande grund när det gäller rätten att inneha vapen, skriver rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.