Misstänkta för åldringsbrott släppta på fri fot

Publicerad

I går begärde åklagare ytterligare tre personer häktade misstänkta för en rad grova stölder mot äldre. I dag släpptes de på fri fot av Hudiksvalls tingsrätt i brist på bevis.

I måndags häktades två kvinnor hemmahörande i Rumänien misstänkta för att ta sig in hos äldre människor och stjäla guld, två män släpptes på fri fot.

I torsdags begärde åklagare ytterligare en man och två kvinnor häktade misstänkta för att ingå i samma grupp, men alla tre försattes på fri fot av Hudiksvalls tingsrätt under fredagen.

– Vi har inte gett upp hoppet men tillsvidare är de försatta på fri fot, säger Christer Sammens, åklagare.

Närmare 200 brott utreds

De sju personerna misstänks ingå i ett större nätverk som har kommit till Sverige för att begå brott mot äldre. Enligt Christer Sammens utreds närmare 200 brott i hela landet.

– Vi kommer att arbeta på och titta mer på omfattningen, vi misstänker att det är betydligt mer omfattande än några brott i länet.

I Gävleborg är ligan misstänkt för tio fall av grova stölder och försök till grova stölder där de har tagit sig in hos äldre, samt ett fall i Halland. En kvinna ringer på och frågar om vatten, sedan smyger sig nästa in och söker igenom bostaden, enligt åklagaren.

– Det är väldigt svårt att få utpekanden för oftast rör det sig om äldre människor. Karlarna påstår jag inte ens ha varit i några bostäder, säger Christer Sammens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.