Så ska smuggelresorna från Söderhamn till Tyskland ha gått till – hör åklagare Therese Stensson berätta sina teorier. Foto: SVT

Misstänkta spritsmugglare i rätten – åkte 64 resor till Tyskland

Publicerad

I dag inleds rättegången mot de 22 personer från Söderhamns kommun som är åtalade misstänkta för att ha smugglat in omkring 100 000 liter alkohol i Sverige från Tyskland och Danmark.

Det var i höstas som smuggelhärvan i Söderhamns kommun rullades upp. Tullverket slog till efter en längre tids utredning mot de misstänkta, som har gjort 64 smuggelresor mellan Sverige, Danmark och Tyskland.

Totalt handlar det om 15 000 liter sprit, 76 000 liter öl, 7 000 liter vin och 10 000 liter alkoläsk och cider, som har smugglats in i landet från Tyskland.

Grov smuggling

Åtalspunkterna mot de 22 misstänkta personerna är grov smuggling, medhjälp till grov smuggling, olovlig försäljning av alkohol och medhjälp till olovlig försäljning av alkohol. Som bevisning finns bland annat fotografier, övervakningsfilmer och skriftlig bevisning.

Den huvudmisstänkte nekar till brott. Hör försvarsadvokat Per Wiesel om hans förklaringar. Foto: SVT

Rättegången hålls i Gävle tingsrätt på grund av att alla åtalade helt enkelt inte får plats i Hudiksvalls tingsrätt. Rättegången är planerad till 11 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer