Misstänkte bockbrännaren erkände först – men ångrade sig

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänktes för att ha tänt på Gävlebocken erkände först brottet. Men under sitt vittnesmål drog han tillbaka det.

Mannen greps i centrala Gävle natten då bocken brann ner. Han står åtalad för grov skadegörelse och har tidigare nekat.

Erkände att han tände på

När rättegången inleddes i Gävle tingsrätt på torsdagen berättade 40-åringens försvarare att mannen erkänner brottet och att han accepterar skadeståndet på 109 000 kronor.

Gävlebocken

Men när 40-åringen sedan hördes i rätten tog han tillbaka erkännandet.

– Han sa då att han inte mindes något av händelsen. Att han var berusad under natten. Han medger att det ser ut som han på filmen, men eftersom han inte har något minne av händelsen drar han tillbaka erkännandet, berättar SVT:s reporter Arvid Jansson som är på plats i tingsrätten.

Minns inte bockbränningen

Hans försvarare menar nu att 40-åringen varken erkänner eller förnekar brottet. Han accepterar inte heller skadeståndet längre.

– Minimistraffet för grov skadegörelse är sex månaders fängelse och enligt åklagaren är fängelse det enda tänkbara. Men försvararen menar att 40-åringen borde släppas fri, även om han döms, så att han kan fortsätta behandling mot sina missbrukarproblem, berättar SVT:s reporter Arvid Jansson från tingsrätten.

Runt 11-tiden kommer besked från Gävle tingsrätt att domen kommer om en vecka. Den misstänkte 40-åringen hålls kvar i häkte till dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet