Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som misstänks ha mördat en 22-årig kvinna i Andersberg lider av en allvarlig psykisk störning. Foto: SVT / Markus Dahlberg

Misstänkte mördaren i Andersberg är psykiskt sjuk – tros ha huggit ihjäl 22-årig mamma

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åring som åtalats för mordet på en 22-årig kvinna i Andersberg i Gävle lider av en allvarlig psykisk sjukdom. Nu yrkar både försvarare och åklagare på att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Det var den 28 februari i år som en 22-årig kvinna brutalt höggs ihjäl på en cykelbana i Andersberg. En 19-årig släkting greps för mordet och nu har en rättspsykiatrisk undersökning funnit att han vid tidpunkten för dådet, och ännu idag, lider av en allvarlig psykisk sjukdom.

Psykiskt sjuk

– Det är uppenbart att det finns ett behov av rättspsykiatrisk vård, säger hans advokat Conny Engstrand.

Han får medhåll av kammaråklagaren Annika Hessel, som menar att mannens psykiska sjukdom, varit uppenbar för deltagarna i rättegången.

– Han har till exempel uppgett att han tror att han är gravid, säger hon.

Velat hämnas för övergrepp

Motivet till dådet är fortfarande oklart. I förhör har 19-åringen uppgett flera olika anledningar till dådet. En förklaring går ut på att han velat hämnas för ett förnedrande övergrepp som han utsatts för.

Polisen har i den döda kvinnans telefon hittat en bild som stämmer överens med mannens beskrivning av händelsen. Men den misstänkte har också uppgett att mordet var en hämnd för att kvinnan dödat hans syster. Den uppgiften kan dock omöjligt stämma eftersom systern i fråga fortfarande är vid liv.

Dom i fallet väntas under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.