Foto: SVT

Mobiltelefon i skolan – en het fråga

Uppdaterad
Publicerad

71 procent av alla elever som går på högstadiet har mobilförbud under lektionstid på sina skolor, visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Telenor. På Läroverket i Hudiksvall tillåter man eleverna använda sina mobiler i skolarbetet, men det kan det bli ändring på.

På Läroverket i Hudiksvall går runt 450 elever. Där samlar man inte in telefonerna under lektionstid, men det finns regler för vad man får använda dem till.

– Vår lärare säger till när vi får använda våra mobiler, om vi inte sköter oss kommer de att ta in dem så det är lika bra att följa reglerna. De flesta sköter sig och det fungerar jättebra, säger åttondeklassaren Fredrik Grahn.

Hans klasskompis Felicia Rydbeck håller med.

– Jag tycker att det fungerar hyfsat okej. Det kan bli lite pratigt och man kollar lite på mobilen ibland, men jag tycker att det går bra, säger hon.

För- och nackdelar

Läraren Karin Ynger tycker att det finns många fördelar med att eleverna har mobilerna tillgängliga i klassrummet och vill inte ha ansvar för en hel klass telefoner.

– Det handlar om så mycket pengar om vi ska samla in, förvara och ha dem någonstans. Det är lätt att det händer något, att de går sönder eller kommer i fel händer. Det handlar om så mycket pengar och tid om man ska samla in varje lektion.

Rektor Catarina Qviberg berättar att det finns stora fördelar för eleverna att kunna använda mobilen under lektionen. De noterar i sina kalendrar när de har prov och läxor, fotar av tavlan och är snabbt ute på nätet när det behövs. Men det finns mycket som är negativt också.

– En del sitter och spelar, andra chattar, det ringer och man vill svara, man vill vara uppdaterad och kompisarna rycker och drar i en. Det gör att vi håller på att ompröva vårt beslut och tittar på hur andra skolor gör. Det är mycket möjligt att det kommer bli ett mobilförbud här också, säger hon.

Kräver samförstånd

7 av 10 elever har mobilförbud under lektionstid enligt Telenors undersökning, men kan verkligen en skola kräva att eleverna ska lämna ifrån sig sin mobil? Ja, enligt Anna Medin, jurist på Skolverket, får en rektor införa ordningsregler som till exempel ett mobilförbud kan vara, men det ska i så fall göras i samförstånd med eleverna.

– Hur man väljer att utarbeta det med eleverna är inte exakt reglerat, men det ska vara i medverkan av eleverna, det vill säga att det handlar om elevdemokrati. Det skulle till exempel kunna vara vid ett skolråd. Det kan se olika ut vid olika skolor, men det är viktigt att ordningsreglerna utarbetas under medverkan av eleverna, säger hon.

Skönt med förbud

Hur Catarina Qviberg gör om hon inte får eleverna med sig vet hon inte.

– Intressant fråga, det kan jag inte riktigt svara på. Jag tror att det finns en stor grupp ungdomar som faktiskt tycker att det är störande att ständigt bli avbruten. Jag tror många skulle tycka att det var skönt om det blev ett mobilförbud, tror hon.

Enligt eleven Felicia Rydbeck vore resultatet av en omröstning ovisst:

– Om jag känner eleverna rätt här så tror jag att de skulle rösta nej eftersom man är så besatt av mobilen. Men om man försöker inse vad det ger för problem så kanske eleverna kan gå med på det till slut. Det kommer nog bli ungefär fifty-fifty om det skulle bli en omröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.