Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Modernas vaccin har transporterats för kallt. Foto: TT/Kuvituskuva

Modernas vaccin har transporterats för kallt – 100 medarbetare fick dosen

Uppdaterad
Publicerad

400 doser av Modernas vaccin som levererats till Region Gävleborg från Apoteket denna vecka har transporterats i en temperatur under den rekommenderade gränsen. Det innebär att man inte kan garantera vaccinets effekt.

Cirka 100 medarbetare på sjukhuset i Hudiksvall fick under torsdagen sin första dos av Modernas vaccin. På kvällen informerade dock Apoteket om att vaccinet hade transporterats i en temperatur under den rekommenderade gränsen på -40 grader. 

Enligt Folkhälsomyndigheten så finns det inget som säger att det skulle innebära någon hälsorisk, men däremot ska det utredas om skyddseffekten av vaccinet kan ha försvagats och om de som tagit dosen måste ta om den.

300 doser i karantän

– Vi beklagar det som hänt och betraktar det som olycksfall i arbetet. Vi utgår från att orsaken till den felaktiga hanteringen utreds och att det inte kommer att hända igen. Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör. 

300 doser finns kvar men Region Gävleborg sätter nu dessa i karantän i avvaktan på utredning.

Hör Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, berätta mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet