Modernas coronavaccin. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fem regioner drabbade av kylstrul – ingen risk för vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

2 100 doser av Modernas vaccin mot covid-19 har transporterats i för låg frystemperatur. Fem regioner, bland andra Värmland och Gävleborg har drabbats av strulet.

Enligt Läkemedelsverket så ska vaccinet inte ha tagit skada av de låga temperaturerna.

Apoteket AB har levererat 2 100 doser av Modernas covid-vaccin i en transportlösning med för låg frystemperatur. I praktiken handlar det om att vaccinet hade transporterats i en temperatur under den rekommenderade gränsen på -40 grader.

Fem regioner är drabbade: Gävleborg, Dalarna, Värmland, Halland och Östergötland.

Finns ingen hälsorisk

Under eftermiddagen meddelade Läkemedelsverket att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. Det föreligger därmed ingen risk för de som fått en av de aktuella vaccindoserna, enligt myndigheten. Dessa personer behöver heller inte vaccineras om.

Det finns dock en risk för att gummiproppen på vialerna kan ha tagit skada. Därför bör de doser som ännu inte använts förstöras, enligt Moderna. De får medhåll från Läkemedelsverket, skriver Hallands Nyheter.

”Däremot har vi inga invändningar mot företagets förslag att resterande vialer kasseras, då risk inte kan uteslutas att gummiförslutningen tagit skada”, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, till tidningen.

I Region Värmland har cirka 1 000 personer vaccinerats med de aktuella doserna, och det är bara Region Östergötland som inte hunnit använda vaccinet. I Region Gävleborg handlar det om 400 doser där kylkedjan inte kunnat hållas.

Apoteket har dragit igång en utredning om vad som gått snett.

”Ska hitta en lösning”

Apotekets pressansvarige Magnus Frisk berättar att de ännu inte vet varför det har blivit fel.

– Vi håller på och utreder och kan ännu inte säga vad som har hänt. Vi ska se till att hitta en lösning så att det blir rätt temperatur nästa gång, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Det är självklart olyckligt och vi tar det här på stort allvar.

 Kan det här ha skett med fler vaccinleveranser än de vi känner till?

– Nej, det har vi ingen anledning att tro, säger Frisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet