Modernas coronavaccin. Foto: TT

400 vaccinationer kan behöva göras om

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 2 100 doser av Modernas covid-vaccin har transporterats på fel sätt. Nu kan 400 vaccinerade värmlänningar bli tvungna att vaccinera sig igen.

– Enligt uppgift finns det inget som tyder på att det innebär någon hälsorisk för den som vaccinerats, däremot pågår en utredning om dos 1 måste tas om, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett pressmeddelande.

Vaccindoserna, som transporterats av Apoteket AB, har förvarats i för låg frystemperatur, meddelar Region Värmland i ett pressmeddelande.

Av de 2 100 doserna som fördelats mellan Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland är det cirka 1 000 som har använts. Flera av regionerna stoppar nu vaccinationen med just Modernas vaccin, men i Värmland har man redan använt alla sina tilldelade doser.

– Vi har vaccinerat personal med de levererade doserna och håller på att kontakta samtliga vaccinerade via sms med information om det inträffade, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Folkhälsomyndigheten ska titta på om kylstrulet har påverkat skyddseffekten av viruset.

”Olyckligt”

Apotekets pressansvarige Magnus Frisk berättar att de ännu inte vet varför det har blivit fel.

– Vi håller på och utreder och kan ännu inte säga vad som har hänt. Vi ska se till att hitta en lösning så att det blir rätt temperatur nästa gång, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Det är självklart olyckligt och vi tar det här på stort allvar.

 Kan det här ha skett med fler vaccinleveranser än de vi känner till?

– Nej, det har vi ingen anledning att tro, säger Magnus Frisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet