Spridningen av covid-19 ökat i länet i sommar och när vi nu återigen väntas samlas på jobb och skolor efter sommarledigheten befarar smittskyddsläkare Anna Skogstam att utvecklingen förvärras. Foto: SVT

Tydlig ökning av covidfall i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidfall ökar kraftigt i landet. Även i Värmland märks en markant ökning enligt smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Det är nu en kraftig ökning av antalet covidfall i Sverige. Ökningen märks även i Värmland.

– Vi ser en markant ökning av antalet fall de senaste två veckorna och hittills denna vecka har det stigit ytterligare. Vi har också fler som vårdas på sjukhus med covid-19 denna vecka jämfört med veckorna dessförinnan, uppger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland.

I slutenvården i Värmland fanns på fredagen 35 inneliggande patienter med covid-19, vilket är samma nivå som under senaste veckan. Tidigare under hösten har det handlat om mellan 15-20 patienter enligt Skogstam.

30 procent fler smittade

När det gäller provtagningen som fortfarande pågår bland personal och patienter i vård och omsorg har antalet positiva fall ökat med 30 procent hittills denna vecka jämfört med förra veckan.

– Det kommer sannolikt stiga ytterligare då veckan inte är slut ännu, säger Skogstam. Vi får också rapporter om att smittan ökar inom omsorgen bland omsorgstagare och personal där, fortsätter hon.

Enligt Socialstyrelsen har sjukvården i landet haft en ökad belastning de senaste veckorna. Förutom patienter med covid-19 så handlar det bland annat om fall av RS-virus och säsongsinfluensa som ökar trycket för sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.