Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spridningen av covid-19 ökat i länet i sommar och när vi nu återigen väntas samlas på jobb och skolor efter sommarledigheten befarar smittskyddsläkare Anna Skogstam att utvecklingen förvärras. Foto: SVT

Covidsmittan fortsätter öka – väntas bli värre

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har ökat i sommar och utvecklingen är oroande menar smittskyddsläkare Anna Skogstam som nu när sommarledigheterna tar slut väntar sig en ännu större spridning av viruset.

– Jag är orolig med tanke på att smittan ökat nu under sommaren när det borde varit lugnt, säger hon.

Vecka för vecka, hela sommaren, har smittspridningen av covid-19 i Värmland ökat. I början av juni var det ett 50-tal registrerade smittfall, vilket kan jämföras med den senaste regionala veckostatistiken från Folkhälsomyndigheten som visar att det sista veckan i juli var 239 fall.

Och även om det är en ökning från låga nivåer menar smittskyddsläkare Anna Skogstam att det är ett tecken på smittspridning i samhället och att det är oroande:

– Det är lite svårt att jämföra den här sommaren med tidigare somrar eftersom vi inte har någon storskalig provtagning för allmänheten men vi ser att vi har en hel del fall bland personal och de patienter som vi provtar i vården, säger hon.

Flera inlagda har covid-19

Mellan 20 och 30 patienter är för tillfället inneliggande med covid-19 inom den värmländska sjukvården.

– Inte alla vårdas på grund av covid-19 men vi har 20-30 patienter dagligen, säger Anna Skogstam.

Nu befarar hon en rejäl ökning när det gäller smittspridningen i samband med att jobb och skolor åter startar efter sommarledigheter, i klippet ovan berättar hon mer om det.

Antal fall av covid-19 i Värmland

vecka 30: 239

vecka 29: 201

vecka 28: 181

vecka 27: 158

vecka 26: 142

vecka 25: 104

vecka 24: 56

vecka 23: 50

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.