Foto: SVT

Så här går det med vaccineringen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Folkhälsomyndigheten igår presenterade statistik över antalet doser som levererats i landet och där Värmland ligger näst sist – har det kommit många reaktioner och frågor till Regionen Värmland kring detta. Men vaccinsamordnare Anders Nordmark säger att siffrorna inte är helt rättvisande.

– Vi ligger bättre till än vad statistiken visar.

Gårdgens statistik från FHM visar att Region Värmland har levererat 2 677 doser till länets kommuner av 11 521 mottagna eller ungefär 23 procent.

– Sammanställningen visar läget som det såg ut efter förra veckan . Utöver detta har vi levererat ut cirka 2 500 doser den här veckan, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Värmland

En del kommunen kunde inte komma igång tidigare

Enligt den första planeringen skulle Värmlands kommuner inleda vaccinationen den här veckan. Sedan kom besked om att regionen skulle få vaccin tidigare än beräknat vilket innebar att några kommuner kunde starta innan planerat datum.

– Vissa kommuner hade hunnit förbereda sig tillräckligt för att kunna starta tidigare än planerat och då kändes det självklart att starta så snart som möjligt. Alla har dock inte haft möjlighet att ställa om på det viset, men från och men den här veckan ska samtliga kommuner vara igång.

”Håller inte på vaccinet”

Hittills har det vaccin som beställts inom rätt prioriteringsgrupp skickats ut. Region Värmland har levererat de doser som kommunerna har begärt och meddelat att man klarar av att ge till invånarna.

– Jag vill understryka att vi inte håller på vaccinet, men vi säkerställer att vaccin finns till dos 2 i rätt tid genom att noga planera in- och utleveranser. Detta så att personer som fått den första dosen kan bli helt vaccinerade, säger Anders Nordmark.

”Inte en tävling”

Förhoppningen från regionen är att Värmland inom kort kommer upp i högre vaccineringstakt.

– Det är inte märkligt alls att folk reagerar när detta ställs upp i en tabell och Värmland ligger i botten. Men det är viktigt att komma ihåg att vaccinationen inte är en tävling. Vi vill säkerställa att invånarna får en trygg och säker vaccinering, säger Anders Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet