Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Modernas coronavaccin. Foto: TT

Modernas covidvaccin stoppas i Dalarna – transporterades för kallt

Uppdaterad
Publicerad

400 doser som Dalarna fick av Modernas vaccin har förvarats för kallt, och de kan därför ha tappat effektivitet. 100 kvarvarande doser som skulle ges till IVA-personal vid Falu lasarett har stoppats från att användas.

70 av de berörda doserna har använts på vårdpersonal på IVA och akuten i Mora, och 230 stycken på IVA och akuten i Falun. Verksamhetschefer och berörd personal har blivit informerade, uppger Region Dalarna i ett pressutskick.

Tegnell bekräftar problemen

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell bekräftar att vaccinet har levererats i felaktig temperatur till flera regioner, däribland Dalarna.

– Tyvärr har leverantören gjort fel och levererat vaccinet alldeles för kallt, alltså på samma nivå som man skulle ha gjort med Pfizers vaccin. Modernas vaccin är inte gjorts för att flyttas så kallt, säger Tegnell till SVT Nyheter Dalarna.

Kan ha tappat effekt

Hur har vaccinet påverkats?

– Vår preliminära bedömning efter kontakt med producenten är att det här inte har medfört någon risk för konsumenten, det blir inte farligt av att det förvaras för kallt, säger Tegnell.

Under eftermiddagen meddelade Apotekets presstjänst att Läkemedelsverket bekräftat att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. Det föreligger därmed ingen risk för de som fått en av de aktuella vaccindoserna, enligt myndigheten. Dessa personer behöver heller inte vaccineras om.

Leverantören utreder

Leverantören Apoteket AB:s pressansvarige Magnus Frisk berättar att de ännu inte vet varför det har blivit fel.

– Vi håller på och utreder och kan ännu inte säga vad som har hänt. Vi ska se till att hitta en lösning så att det blir rätt temperatur nästa gång, säger han till SVT, och fortsätter:

– Det är självklart olyckligt och vi tar det här på stort allvar.

 Kan det här ha skett med fler vaccinleveranser än de vi känner till?

– Nej, det har vi ingen anledning att tro, säger Frisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet