Åklagare och polis om det senaste i utredningarna av flera mor och mordförsök i Gävleborg den senaste tiden. Kammaråklagare Krister Frykman till vänster. Polis från mordnatten i Söderhamn i oktober i mitten och kammaråklagare Birgitta Fernlund till höger. Foto: SVT Arkiv, Stefan Larsson/SVT, Annelie Ledin/SVT

Mördare fortsatt på fri fot efter våldsdåden i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har flera grova våldsbrott ägt rum i länet. Enligt polis och åklagare verkar utredningarna fortlöpa men än har inga förövare hamnat bakom lås och bom.

Den 25 oktober hittades en 16 årig pojke livlös på en cykelbana i Sandviken. Ingen har gripits misstänkt för mordet. Enligt Jonas Eronen, presstalesperson polisregion Mitt, pågår utredningen för fullt och polis knackar fortfarande regelbundet dörr och håller förhör i området.

– Men det finns ett bekymmer. Det finns en del rykten som verkar cirkulera som är svåra att hitta någon källa till.

Nästan en månad har gått sedan händelsen och polisen kan inte säga mycket om utredingsläget.

– Visst är de första dagarna i utredingen viktigast, men uthållighet är också en framgångsfaktor. Vi har drag, det rullar på och vi når framgångar. Men vad de är kan vi inte gå in på, säger Jonas Eronen.

Skottlossning i Centrala Gävle

30 oktober skottskadades en man vid centralstationen i Gävle. En man har varit gripen misstänkt för skjutningen men har senare släppts och misstankarna har avskrivits. Under måndagen säger kammaråklagare Krister Frykman att det inte finns några nya misstänkta i utredningen. Vilka kopplingar som finns till kriminella miljöer är inte heller helt klart.

– Svårt att veta när vi inte har någon misstänkt, men mycket talar för att det har med någon slags gängtillhörighet att göra.

På Söder i Gävle

15 november hittades en man död i ett bostadsområde på Söder i Gävle. En man i 35-årsåldern är häktad, men inte misstänkt för själva mordet.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrott och skäligen misstänkt för skyddande av brottsling, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Mannen häktades i sin frånvaro i fredags på grund av hälsoskäl.

– Han ska ställas inför häktningsdomare och det kommer ske en ny prövning idag, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

16-åring ihjälskjuten i Sandviken

Mer i ämnet