Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur mordåtalade 16-åringen har rört sig vid dödsskjutningen och hör honom i rätten i videon. Foto: Polisens förundersökning

Mordåtalade 16-åringen misstänks hållit utkik vid dödsskjutningen i Sätra: ”Skulle smygröka”

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonårspojkar står åtalade för mord efter dödskjutningen i Sätra i Gävle ifjol, men bara två av dem misstänks hållit i ett vapen. Den tredje – en 16-åring – ska enligt åtalet hållit utkik. 

16-åringen kommer till Sätra en timme innan mordet. Innan dess har han umgåtts med en medåtalad i en lägenhet i Andersberg. 

Han åker på en elsparkcykel till infarten mot folkparken Estraden. Enligt åklagare Therese Stensson Jonsson positionerar han sig där för att se vilka bilar som kör in i Sätra från Skånebergsleden. 

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

– Jag åkte dit för att röka en cigarett. Min mamma och pappa vet inte att jag röker, och det är många som känner mig i Sätra, säger 16-åringen i rätten.

Hör 16-åringen i rätten i videon ovan 

Rättsexperten: ”Medverkat i en betydlig omfattning” 

Enligt Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och rättsexpert, kan en person betraktas som medgärningsman om denne har ingått i en plan att begå ett brott. 

– Den här unge killen har inte medverkat i en obetydlig omfattning enligt åtalet, säger Sven-Erik Alhem. 

I videon berättar rättsexperten Sven-Erik Alhem om var gränsen går mellan medhjälp och  medgärningsman samt hur han ser på åtalet. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar rättsexperten Sven-Erik Alhem om var gränsen går mellan medhjälp och medgärningsman och hur han ser på åtalet. Foto: TT

16-åringen nekar till all inblandning i mordet på 24-åringen i Sätra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Mer i ämnet