Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker inte att de tar tillräcklig hänsyn till hur det påverkar en 15-åring att sitta frihetsberövad på det här sättet, säger Rebecca Vinsa Mueller, 15-åringens advokat. Foto: SVT/Arvid Jansson

Mordmisstänkte 15-åringens advokat kritisk till häktning i fyra månader: ”Han är ett barn”

Uppdaterad
Publicerad

Idag omhäktades återigen de tre tonårspojkar som är misstänkta för mordet i Sätra i Gävle i november. Advokaten till den yngsta av dem – en 15-åring – är kritisk till omhäktningen och menar att de istället borde placera honom på ett ungdomshem i väntan på beslut om åtal.

– Jag tycker inte att de tar tillräcklig hänsyn till hur det påverkar en 15-åring att sitta frihetsberövad på det här sättet, säger Rebecca Vinsa Mueller, 15-åringens advokat.

Isolerad under dagarna

15-åringen sitter isolerad under större delen av dagarna. Tingsrätten har gett honom tillåtelse till så kallad samsittning, vilket är umgänge med en annan intagen under kortare perioder. Det är däremot under villkoret att den andra intagna också är minderårig, vilket inte finns på 15-åringens häkte.

Minderåriga har även enligt häkteslagen rätt att vistas med personal minst fyra timmar varje dag. Något som enligt advokaten inte efterlevs.

– Det blir vanligtvis två timmar per dag han umgås med personalen. Hans föräldrar får hälsa på en gång i veckan och vi advokater är där två gånger i veckan på kortare besök. Resterande tid är han ensam i sin cell, säger Rebecca Vinsa Mueller.

Ingen kontakt med skola trots skolplikt

Till skillnad från de andra två häktade för mordet i Sätra går 15-åringen i grundskolan och har därför skolplikt.

– De har erbjudit en lärare på distans via telefon och det har skett vid ett tillfälle. Sedan dess har de inte hört av sig, säger Rebecca Vinsa Mueller.

Hör tingsrätten motivera omhäktningsbeslutet i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lagman Anita Wallin Wiberg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet