Offret i Sandviken, en 16-årig pojke, ska enligt uppgifter börjat sälja droger bara månader före mordet. Foto: Stefan Larsson/SVT

16-åringen började sälja droger under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Mordoffret i Sandviken sålde narkotika och hade kontrollerats av polis vid ett tillfälle, enligt uppgifter till SVT.

16-åringen hade kopplingar till kriminella miljöer.

Det var i slutet av oktober som en 16-årig pojke hittades skottskadad på en cykelbana i Sandviken, mellan bostadsområdena Vallhov och Barrsätra.

Hans liv gick inte att rädda.

Kort efter mordet berättade en poliskälla för SVT att ”dådet kom som blixt från klar himmel” och att 16-åringen inte var känd av polisen sedan tidigare.

Två dagar efter mordet gick Karin Wessén, tf sektionschef på utredningssektionen i polisområde Gävleborg, ut med en ny information.  

– Inom ramen för förundersökningen har det framkommit nya uppgifter som gör att polisen misstänker att brottet skett i den kriminella miljön.

Började sälja droger månader före mordet

Nu kan SVT Nyheter Gävleborg berätta att mordoffret kontrollerats av polis vid ett tillfälle. Han ska ha suttit i samma bil som personer som är kända av polisen sedan tidigare.

Enligt uppgifter hade 16-åringen kopplingar till kriminella aktörer och sålde narkotika. Han började sälja droger under sommaren i år, bara månader före han sköts ihjäl.

16-åringen är ostraffad.

16-åringens mamma: ”Han gjorde inget kriminellt”

I en intervju med SVT ger 16-åringens mamma en annan bild av sin son – och svarar på polisens uttalande om att mordet kan ha skett i kriminell miljö.

– Han gjorde inget kriminellt – det vet föräldrar, säger 16-åringens mamma.

Det finns ingen misstänkt för mordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Till slut ringde jag till polisen som berättade att han var död”, berättar den mördade 16-åringens mamma som var ute och letade efter sin son under mordkvällen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet