Möt Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleds EM-kvalet i fotboll i Litauen för 16-åriga pojkar. Och det hör till ovanligheterna att en spelare från Gästrikland ska representera Sverige i en tävlingslandskamp.

Men nu har ett 16-årigt fotbollslöfte från Gävle fått chansen. Och gör han succé så kan det bli problem för sportkommentatorerna. Han namn är nämligen inte helt lätt att uttala: Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua.

– Det känns bra faktiskt och det bevisar också att det går framåt, säger Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua om att spela EM-kval.

– Det är spännande. Det kunde jag aldrig tro i mitt liv, säger mamma Angel Mutumbo om sonens framgång.

Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua spelar till vardags i Gävles U19-lag (juniorlaget), men anfallsspelaren har representerat Sverige i flera ungdomslandkamper. Han har hyllats av lokalpressen och spås vara ett framtida fotbollslöfte av sin tränare i Gefle IF.

– Han både talang och medvetenhet som krävs för att nå högre upp, säger U19 tränare Jonas Andersson.

Flydde krigets Kongo

Det går inte att undgå hur mycket Sverige betyder för familjen. Mamma Angel kom hit 2004 ensam med tre barn. De hade först flytt från krigshärjade Kongo till Angola, där de bodde i några år innan det blev Sverige och Hedemora. Men Hedemora blev för litet för den unga mamman som flyttade till Gävle 2006. Två år senare kom även pappa Richard till Sverige.

– Det är ett land med möjligheter där jag har fått utbildning och spela fotboll och haft Ja, jag fett bra liv, säger Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua.

Hur ser du på att spela i herrlandslaget?

– Det är väl möjligt, det beror på hur jag utvecklas.

Har du någon svensk fotbollsspelare som du ser upp till?

– Ja, Zlatan.

Är du näste Zlatan?

– Jag får hoppas på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Gävleborg
Mer Nyheter