Han är mästare på att sko hästar

Uppdaterad
Publicerad

Ett urgammalt hantverk som förr fyllde en livsviktig funktion för samhället. I dag är hovslagare ett hantverksyrke som man tävlar i världsmästerskap i. Och Martin Roos är en av hovslagarna i länet är uttagen till årets VM-landslag.

Innan motorerna uppfanns användes hästar som både  transportmedel arbetsredskap inom lantbruk och insustri. I dag är det mest fritidshästar som behöver skos av Sveriges cirka 4000 yrkesverksamma hovslagare.

Gammalt hantverk

Även om jobben för hovslagare är betydligt färre i dag är hantverket precis detsamma och för att hålla färdigheten i skick väljer många att tävla i sitt yrke.

Hovslagar-VM 2019 går av stapeln i England i september och Sverige har goda chanser att åtminstone få bronsmedalj. Martin Roos i Åshammar i Sandvikens kommun har precis blivit uttaget till landslaget.

– Det känns jättekul och det kommer säkert bli nervöst. Det är en ensamt yrke så det är kul att samlas och lära av varandra under tävlingarna, säger hovslagaren Martin Roos .

Det finns i dag fyra godkända hovslagarutbildningar i landet. En hovslagare skor mellan tre och åtta hästar per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.