Foto: SVT

”Det har varit flera förfärliga kvinnomord” – så ska polisen stoppa våldet mot kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolischef Carin Götblad är under den här veckan ute på polisstationerna i länet. Bland annat i Hälsingland där det satsas resurser för att lösa brott med våld i nära relationer.

– Det har varit flera förfärliga kvinnomord, säger regionpolischef Carin Götblad.

De senaste åren har flera kvinnor mist livet genom dödligt våld i nära relationer. 19-åriga Tova Moberg från Njutånger är en av dem. Hon hittades död i en sjö utanför Hudiksvall i maj 2017. Hennes ex-pojkvän är dömd för brottet.

En annan är en kvinna i 50-årsåldern som ströps till döds av sin man i deras gemensamma hem i Gävle i oktober 2018. I förhör berättade mannen att det blev bråk om ett tv-program och när frun bad honom att passa sig så svartnade det för ögonen. Mannen dömdes för mord.

Fler poliser behövs – men det tar tid

Enligt Carin Götblad ska kvinnovåldet stoppas genom fler poliser, för hon förnekar inte att Gävleborg har för få poliser i dag. Mer resurser på ett förebyggande arbete med ungdomar är en annan viktig åtgärd att önska. Men det tar tid att få fram fler poliser.

– Att utbilda en polis tar nästan fem år från beslut till att vi har en färdig polis så det kommer inte att ske över en natt, men vi gör vad vi kan och det kommer att öka långsamt. Det gäller även Gävleborg, säger Carin Götblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.