Se Roger Vahlberg, insatsledare från MSB, berätta om arbetet – och hör vår reporter Andersa Öhlund berätta om när vattnet beräknas vara borta. Foto: Anders Öhlund/SVT

MSB hjälper Gävle i katastrofen – pumpar tusentals liter vatten i minuten

Uppdaterad
Publicerad

Efter skyfallet och översvämningarna får nu Gävle hjälp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. MSB är på plats med nio experter och pumpar.

– Vi har börjat pumpa bort vattnet från viadukten här vid Sörby Urfjäll, säger Roger Vahlberg, insatsledare från MSB.

– Våra pumpar klarar 15 000 liter vatten i minuten och vi har lagt ut 2.5 kilometer slang ner till havet dit vattnet pumpas. Vi hoppas kunna vara klar till lunch i morgon. Det är mycket vatten, det fyller på hela tiden. Det är en sträcka som är 300 meter lång, 20 meter bred och fyra meter på det djupaste. Dessutom ligger det också en övergiven långtradare på det djupaste stället, säger Roger Vahlberg.

”Olika från kommun till kommun”

Det är Gävle kommun som begärt katastrofhjälp från MSB. Det finns fyra liknande pumpenenheter avsedda för Sverige.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Vad säger då Roger Vahlberg om beredskapen i Sverige för extremväder som regnet som drabbade Gävle?

– Det är olika från kommun till kommun. Det här är en statlig resurs. När kommunerna inte klara av situationen kan man begära katastrofhjälp från staten, säger Vahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet