Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Folkparkshistoria ställs ut på Länsmuseet: ”En samlingsplats för att träffa folk”

Uppdaterad
Publicerad

Phil Lynnot från Thin Lizzy, Hollies, Uriah Heep, Demis Roussos...  I en utställning på Länsmuseet tar vi oss till en tid då världsartister och många andra besökte Folkparken i Gävle.

– När vi såg den här bilden tänkte vi att det blir en utställning och att det är fotona som är grejen, berättar journalisten Anders Sundin som tillsammans med Peter Alzén har samlat bilder, tidningsartiklar och annat som nu har resulterat både i en bok och en utställning. Bilden han pratar om är från den legendariske jazzmusikern Charlie Parkers besök i Gävle 1950 och utgör startpunkten för skildrandet av en unik tidsperiod. 

En plats att utforska livet

– Då var Folkparken en samlingsplats för att träffa folk och utforska livet helt enkelt, säger Lina Nilsson som är utställningssamordnare på Länsmuseet Gävleborg och som förväntar sig att utställningen ska locka fram många minnen och historier.

Lockade tidens stora artister

Utställningen pågår till början av september och skildrar en tid då Folkparken i Gävle var en naturlig samlingspunkt. Calle Jularbo, Snoddas, Lill-Babs, Stan Getz, Count Basie, Motorhead, Chuck Berry, Europe... under 50 år har en brokig skara artister besökt Folkparken i Gävle. Och bland bilder och kuriosa på utställningen kan man hitta såväl några av Lill-Babs klänningar som kontraktet som skrevs i samband med besöket av det som senare skulle bli ABBA.

I klippet tar vi en liten titt på utställningen på Länsmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.