Bedrägeribrotts-utredaren Björn Sidenhjärta, hos polisen, varnar nu äldre i länet för bedrägerier via telefon och bank-ID. Foto: SVT/ Fredrik Sandberg/ TT

”Pensionärer kan bli av med alla sina tillgångar” – polisen varnar för ny våg av bedrägerier i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Det går en våg av en ny form av bedrägeribrott i länet. Det varnar nu polisen för.

– Det kan till och med se ut som att det ringer från polisen, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare inom just bedrägeribrott i polisregion Mitt, i ett pressmeddelande.

Det handlar om bedragare som ringer, oftast till äldre, och uppger sig vara från exempelvis banken. Via en applikation kan bedragarna få det att se ut som att det är just banken som ringen när det inkommande samtalet kommer.

Dränerar konton

Den uppringde blir uppmanad att logga in på sin bank via bank-ID och dräneras därefter på sina tillgångar.

– Den här typen av bedrägerier drabbar många gånger äldre personer och det är inte ovanligt att de förlorar stora summor pengar, exempelvis kan en pensionär bli av med hela sin förmögenhet, säger Sidenhjärta.

”Logga aldrig in på uppmaning av andra”

Polisens råd till länets äldre är att vara uppmärksam.

– Det viktigaste av allt är att aldrig logga in på sitt bank-ID på uppmaning av någon annan, då kan man räkna med att bli av med sina pengar, säger Sidenhjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.