Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad trålar-ägaren svarar på anklagelserna om fusk. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Myndigheten: Felrapporteringar av fiskfångster kan vara medvetna

Uppdaterad
Publicerad

Det sker en omfattande felrapportering av fångster av fisk i svenska vatten. Framförallt från de industritrålare som misstänks orsaka bristen på strömming längs ostkusten och i Bottniska viken. Havs- och vattenmyndigheten konstaterar att det kan vara frågan om medveten felrapportering, och ser allvarligt på situationen.

Det är Havs- och vattenmyndighetens kontroller av fiskebåtarnas fångster som visar att fångstrapporteringen ofta är felaktig, och siffrorna ger bilden av att det pågår ett systematiskt fuskande.

– Det skulle kunna vara så att man medvetet väljer att rapportera fel, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Fångster överskrids ofta

Vid kontroller är fångsterna nästan alltid större än vad som uppgivits, och det är inte ovanligt att den tillåtna felmarginalen på 10 procent överskrids. Men det som bedöms som mest allvarligt är att de stora industritrålarna ofta redovisar en felaktig fördelning av arter.

I Bottenhavet handlar det om att man rapporterar större fångst av strömming och mindre fångst av skarpsill jämfört med den verkliga fångsten.

Tillbakavisar anklagelser

När SVT frågar ägaren till en av de industritrålare som fiskar i Bottenhavet om felrapporteringen tillbakavisar han anklagelserna om medvetet fusk.

– Vi skriver det vi får i våra prov, säger Richard Gerander, Västfjord fiskeri AB.

Hör Havs-och vattenmyndighetens syn på felrapporteringen och fiskarens förklaring i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.