Mysteriet med spökparkeringen kan vara löst

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om en parkering i Hudiksvall där bilar ibland inte går att starta eller låsa upp.

Det är många som har engagerat sig i mysteriet och under fredagen var vi där med en radioamatör för att pejla vad det är som stör ut nycklarnas fjärrkontroller.

– Här hör vi att det är en lite konstig signal. Det är ingen normal störning, det är någon kontinuerlig översändning. Vi ska se om vi kan hitta var den kommer ifrån. Någonstans ditåt, säger Henrik Persson och pekar österut.

När Henrik Persson såg inslaget i tisdags kontaktade han PTS, Post- och telestyrelsen, och erbjöd dem att hjälpa till att hitta det som orsakat de mystiska problemen på parkeringen.

– Jag ställer upp frivilligt eftersom det har med min hobby att göra. Vi radioamatörer vill att det ska störa så lite som möjligt samtidigt som vi ska kunna samsas på de fria frekvenserna som finns. Att samarbeta är det man vinner på i längden, säger han.

”Man säger att man krysspejlar”

Henrik hittar snabbt en stark signal som ligger precis inom det frekvensområde där bilnycklars fjärrkontoll ligger. Men det krävs mer än ett försök för att klargöra vad som ger ifrån sig signalen.

– Sådana här pejlingar får man göra kontinuerligt för att kunna hitta det som stör. Man får göra det ifrån olika vinklar, man säger att man krysspejlar. Man smalnar av området mer och mer och får då en punkt där störningen finns.

Men att det skulle vara en radioamatör som skulle sitta i närheten och vara orsaken är helt uteslutet enligt Henrik.

– Det kan vi helt utesluta. Vi radioamatörer vill ha så tyst som möjligt på frekvenserna eftersom vi vill höra så mycket som möjligt. Skulle det vara så att någon råkar störa skulle vederbörande få reda på det ganska omgående av andra radioamatörer så det är väldigt osannolikt.

Mysteriet löst?

Men under tiden vi är på parkeringsplatsen får vi veta att PTS efter vårt inslag varit här och själva pejlat. Troligtvis hittade de också orsaken till nyckelmysteriet, en trasig TV-antennförstärkare i ett av höghusen intill.

– Jag gick upp på högsta våningen där jag såg att signalen var starkast och knackade på. Det var en gemensam föreningslokal och i deras fönster stod en aktiv antenn. När jag bröt strömmen på den kontakten dog signalen. Det kan finnas något annat också, vi får se om det här hjälper annars får vi komma tillbaka, säger Henrik Tibbling från PTS som varit på plats i Hudiksvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer