Första branden inträffade under midsommar 2016, två år senare har det brunnit ytterligare tre gånger på Brovallen, vilket får klubben att misstänka att någon anlägger bränderna. Foto: Daniel Sjöholm

Mystiska sommarbränder i Enånger – ”Det är ju någonting konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Första gången sågs det som en olycka, men när det nu har brunnit för fjärde gången på tre somrar på Brovallen i Enånger är idrottsklubben övertygad om att bränderna är anlagda.

Branddoften sticker fortfarande i näsan när Enångers IK:s ordförande Anders Björkman inspekterar resterna efter tidtagarstugan, trots att elden släcktes för några dagar sedan.

– En gång är ingen gång, men brinner det fyra gånger är det ju någonting konstigt, säger han.

Vid midsommar 2016 brann skidanläggningens tidtagarstuga. Då sågs det som en olycka. När byggnaden intill, en värmestuga, brann ett år senare tyckte klubben att det var märkligt.

Börjar ana ett mönster

I år var det dags igen: på midsommarafton brann den återuppbyggda tidtagarstugan.

– Inte nu igen, var första tanken, sen kom jag på att det var midsommar och då snurrade tankarna kring det, att det alltid ska brinna runt midsommar, säger Anders Björkman.

Anders Björkman, ordförande i Enångers IK, ser på resterna efter den nyss återuppbyggda tidtagarstugan, som har brunnit igen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Att samma byggnad, trots att den släcktes ordentligt i fredags, började brinna igen i söndags, gör att klubben sammantaget gör bedömningen att någon eller några tänder eld på idrottsanläggningens byggnader.

Låg prioritet hos polisen

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand men har ingen misstänkt och ser det som svårt att bevisa något samband med bränderna, varför utredningen av prioritetsskäl mest sannolikt läggs ned.

För klubben innebär bränderna dock merarbete. Man funderar på att sätta upp övervakningskameror för att stärka bevakningen.

– Visserligen har vi försäkringar men det påverkas ekonomiskt ändå, och det är mycket ideellt arbete för att återställa och det vill vi lägga på annat, säger Anders Björkman.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.