Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göte Bohman och Yvonne Johansson är två av Hudiksvalls invånare som är kritiska till utformningen av den nya stadsdelen Västra hamnen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Boende i Hudiksvall kritiska till byggplaner för Västra hamnen: ”Vill inte ha en mur mot havet”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en namninsamling i Hudiksvall under parollen: ”Ingen mur mot havet”. Man kräver en revidering av byggplanen för Västra hamnen.

Många har förfasats över hur det nya parkeringshuset vid Kattvikskajen täpper till utsikten mot havet och vill inte att samma sak händer i Västra hamnen.

Det är föreningen Omställning Hudiksvall som tagit initiativ till namninsamlingen. Hittills har de fått in runt 700 både digitala och fysiska namnunderskrifter från Hudiksvallsbor som är kritiska till planerna för den nya stadsdelen.

– Folk som vi talar med på stan har sett hur eländigt Kattvikskajen blivit, men har inte förstått hur enormt mycket större utbyggnad det är frågan om att bygga ända bort utanför Håstaholmen, säger Göte Bohman från Omställning Hudiksvall, tidigare kommunalråd i Hudiksvall för Miljöpartiet.

”Överger sina invånare”

Yvonne Johansson bosatte sig i Hudiksvall för att det är en lagom stor stad med skön småstadskänsla. Hon är besviken på hur kommunen hanterat planerna för den kommande stadsdelen. Hon menar att man inte bevarar Hudiksvalls småstadskaraktär då planen är att bygga både högt och tätt.

– Det känns som att kommunen överger sina invånare för en utomstående exploatör, för att gynna dem att få så många byggrätter som möjligt, säger Yvonne Johansson.

Kommunen kommer att svara alla

Redan före namninsamlingskampanjen har Hudiksvallsbor engagerat sig i frågan om utformningen av den nya stadsdelen Västra hamnen. Kommunen har fått in närmare 250 samrådsyttranden.

– Nu ska vi sammanfatta alla yttranden och redovisa dem i byggnadsnämnden och till sist är det kommunfullmäktige som fattar beslut, säger Peter Lagerqvist (M), ordförande för byggnadsnämnden.

Han har förståelse för att många invånare är arga, men menar att en hel del också är positiva till att det gamla slitna industriområdet utvecklas och får attraktiva bostäder vid havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.