Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björnen som återkommer till tomten i Laforsen. Foto: Jessica Norfelt

Närgången björn i Laforsen fortsätter komma tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra dagar i rad i förra veckan har en närgången björn kommit till en gård i Laforsen i Ljusdals kommun. Den kommer ibland flera gånger per dag och nu har ägarna till fastigheten anmält besöken till länsstyrelsen.

När Jessica Norfelt var hos sina svärföräldrar i Laforsen i lördags kom björnen ända fram till huset och nosade omkring. 

– Den kom in på gården i tre svängar under loppet av bara ett par timmar, säger Jessica Norfelt som också fångade händelsen på film. 

Det var dock inte första gången som björnen kom. Det började i torsdags i förra veckan och enligt svärföräldrarna så ska björnen ha kommit såväl under fredagen som söndagen och spår sågs under lördagen. Björnen har bland annat rivit ned ett fågelbo hos grannen och stulit ett älgskinn som låg ute för saltning hos svärföräldrarna. Några andra älgdelar ska numera inte finnas på gården.

”Vi sprang till bilen”

– Vi stod bakom en glasruta så vi blev inte jätterädda när vi såg den, det hade varit annorlunda om vi stått på andra sidan. När vi skulle åka hem på kvällen så gjorde vi liv av oss och sprang till bilen för man visste ju inte om björnen gömde sig någonstans i närheten, säger Jessica Norfelt. 

Svärföräldrarna har börjat tycka att det känns obekvämt med björnbesöken och har nu anmält händelserna till Länsstyrelsen Gävleborg som ska titta närmre på ärendet. 

– Det händer att björnar kommer till gårdar om hösten för att äta fallfrukter och liknande, men det är vanligare med besök under våren. Sedan är det så att vi har väldigt mycket björn i Gävleborg, säger Marielle Cambronero, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Se när björnen smyger fram ända till huset i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer