Organiserad testning för prostatacancer införs i Gävleborg nästa år

Publicerad

I ett samarbete med ett flertal regioner i Mellansverige kommer region Gävleborg erbjuda organiserad testning av prostatacancer under två års tid, med start nästa år. Det är män mellan 50 och 75 år som kommer ingå i testningen.

Prostatacancer är den vanligaste och dödligaste cancerformen bland män. En av anledningarna till att satsningen genomförs är även att vården för män med prostatacancer upplevs som ojämlik.

– För kvinnor har sjukvården screenat för bröstcancer under många år. Genom att vi utvecklar metoden för testning av prostatacancer så skapar vi också förutsättningar för att män ska test sig och få ett säkert resultat, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tommy Berger (S).

Exakt när testningen ska dra i gång under nästa år är i nuläget oklart. Regionens förhoppning är att den ska starta under början av 2022. Målet med satsningen är också att skapa förutsättningar för hur testning av prostatacancer ska se ut och finansieras i framtiden.

Se Tommy Berger (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, berätta om hur testningen kommer gå till i den nya satsningen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.