Walentin Lindholm, verksamhetschef vid ambulans- och akutsjukvården tror städningen inte kommer att påverka personalen. Foto: SVT

Neddragen städning på akuten vid Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen i Gävle kommer inte längre att få hjälp av extern städpersonal som sanerar rum efter smittsamma patienter. Istället läggs uppgiften till nattsjuksköterskornas arbetsuppgifter, något som Gefle Dagblad var först med att rapportera.

Under pandemin har sjukhuset tagit in extra städhjälp för att avlasta bland annat sjuksköterskornas arbetsuppgifter. Men nu har den resursen tagits bort från starten av september månad.

– Det har varit oerhört få uppdrag på senare tid. Man måste väga kostnaden mot nyttan, säger Walentin Lindholm, verksamhetschef vid ambulans- och akutsjukvården i Gävleborg, till tidningen.

Sjuksköterskor på akutmottagningen är oroliga för att de inte kan garantera patientsäkerheten om arbetsbelastningen blir för hög nattetid. Dessutom säger de till tidningen att beslutet kom abrupt och att de önskat bättre information.

– Det här är en återgång till det vi hade innan pandemin, säger Walentin Lindholm, verksamhetschef vid ambulans- och akutsjukvården i Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.