Nej till skyddsjakt på skarv på Kastellholmen

Publicerad

Hudiksvalls kommun vill skyddsjaga skarv som har påbörjat en etablering på stadsnära ön Kastellholmen. På måndagen gav Länsstyrelsen sitt besked: Nej.

Ansökan handlade om att få fälla 50 skarvar och pricka 100 ägg med skälet att ön som ligger centralt för allmänhetens beskådan riskerar att förstöras. Syftet var även att skydda fisket i havsfjärden.

Komfortskäl inte nog för skyddsjakt

Länsstyrelsen Gävleborg bedömer att den förlorade växtligheten på Kastellholmen och den påverkan det har på stadsbilden inte klassas som ett tillräckligt skäl för att tillåta skyddsjakt. Inte heller komfortskäl som luft och ljud.

För att tillåta skyddsjakt bedömer Länsstyrelsen att det ska finnas risk för smitta, förorenat grundvatten, allvarlig risk för trafikolyckor eller skada på egendom som medför ekonomiska förluster.

Överklagan behövs

Hudiksvalls kommun kan överklaga beslutet eller skicka in en ny ansökan om man bedömer att Länsstyrelsen inte har sett alla aspekter som finns. Mark- och exploateringsingenjören Jonas Jonsson inspekterade Kastellholmen under måndagen och är övertygad om att en överklagan behövs.

– Man känner ju lukten av fågeln och de sitter i träden och troligen häckar, säger Jonas Jonsson.

Några möjligheter att agera själv tillåts dock inte.

– Får vi kännedom om att man agerat för att få skarvarna att flytta på sig är det ett brott, säger Elina Eriksson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer