Hudiksvallsbor oroliga för att skarvarna ska invadera Kastellholmen

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla ön Kastellholmen som ligger precis utanför Hudiksvalls hamn har fått skarvar som nya invånare. Det här är något som oroar många Hudiksvallsbor. Ön besöks ofta av kommuninvånare och ett nytt bostadsområde ligger ett lite längre stenkast från ön inne på fastlandet.

Oron består dels av att allt växtliv ska dö ut och att ön ska bli spöklik, men också att fåglarna ska störa boenden i det nya bostadsområdet. Hudiksvalls kommun har tagit oron på allvar och nu ansökt om skyddsjakt hos Länsstyrelsen.

– Vi har sett att det här är en het fråga i sociala medier. Vi har nu skickat in en ansökan till Länsstyrelsen om skyddsjakt i första hand, men också om att få pricka ägg och skrämma fåglarna. Vi hoppas på en snabb handläggning av ärendet så att vi kan komma igång med det här så snart som möjligt, säger Jonas Jonsson från Hudiksvalls kommun.

Har fått avslag om skyddsjakt tidigare

Kommunen ansökte om skyddsjakt av skarv på Kastellholmen redan för ett och ett halvt år sedan efter att en och annan skarv setts på ön.

– Vi fick avslag på skyddsjakt då med motiveringen att det inte fanns någon stadig koloni där och att det rörde sig så mycket människor där omkring att riskerna för etablering var minimal. Men nu har vi sett en ökning och folk är oroliga, säger Jonas Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer