Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Brunfelter oroar sig för att skarvarna har börjat ta sig in till villaområden i Trosa. Foto: Aymen Mussa / privat

Skarvar flyttar in i bostadsområde: ”Helt förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hotet från skarvarna kvarstår, enligt både Trosaborna och kommunen. Flera boende vittnar om att fåglarna har blivit ännu fler och flyttat in i villaområdena. Trots det säger länsstyrelsen nej.

– Det är ju inget roligt om skarvarna tar över och förstör i Trosa, som är ett semesterparadis, säger Sara Brunfelter som bor i Trosa.

Kommunen har fått in flera klagomål om att fåglarna stör. Ett flertal ansökningar om att få bedriva skyddsjakt har gjorts, där kommunen bland annat har pekat på att det luktar illa vid skarvkolonin samt att fåglarna skrämmer iväg turister. Länsstyrelsen har ändå sagt nej till skyddsjakt.

Får inte bedriva skyddsjakt

I december rev kammarrätten upp förvaltningsrättens tidigare dom som gav Trosa kommun rätt till skyddsjakt. Domstolen följde dock länsstyrelsens linje och sa nej.

Johan Varenius, landsbygdsdirektör länsstyrelsen Sörmland.

– Det som har framlagts har inte haft tillräckligt stöd för att vi ska kunna bevilja en skyddsjakt utifrån hur lagstiftningen ser ut, säger Johan Varenius, landsbygdsdirektör hos länsstyrelsen.

Hör mer om hur fåglarna påverkar Trosaborna i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer