Kammarrätten river upp förvaltningsrättens dom och säger nej till skyddsjakt på skarv i Trosa. Foto: TT

Domstolen: Ingen skyddsjakt på skarv i Trosa

Publicerad

Kammarrätten säger nej till skyddsjakt på skarv i Trosa kommun. Domstolen upphäver därmed förvaltningsrättens tidigare dom för snart två år sedan.

Trosa kommun har under flera år haft problem med skarvar på Snöholmen som ligger 300 meter från bebyggelsen i Trosa. Kommunen menar att skarvarnas koloni luktar illa, att den växer och att fåglarna som bor där stör Trosaborna med sina läten.

– Det är ju en stank som är helt obeskrivlig. Det kommer ju bli så att folk vill inte komma till Trosa, för det stinker, berättade Barbro Westberg för SVT Nyheter Sörmland.

Går inte att bevisa

Men Sörmlands Ornitologiska förening och Stockholms Ornitologer anser att underlaget från kommunens sida är undermåligt. Föreningarna hävdar att det inte går att bevisa att skavarna har påverkat fiskebeståndet och att de orsakat allvarlig skada på skog och mark.

Ingen skyddsjakt trots flera försök

I domen skriver länsstyrelsen att det enligt forskning inte går att fastställa att skarvarna har påverkat fiskbeståndet i hamnområdet.

Kammarrätten river därmed upp förvaltningsrättens tidigare dom som gav Trosa kommun rätt. Domstolen väljer att gå på länsstyrelsens linje och det blir därmed ingen skyddsjakt på skarven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.