Barbro Westerberg har tröttnat på skarvarna ute i Trosa.

”Folk vill inte komma till Trosa för det stinker”

Uppdaterad
Publicerad

Barbro Westerberg är uppvuxen i Trosa och hon har tröttnat på stanken från Skarvarnas bajs på Snöholmen som hon tror skrämmer bort både ortsbor och turister. Nu har hon tagit saken i egna händer och skapat facebookgruppen ”Rädda Snöholmen” som har drygt 600 medlemmar.

När vi börjar närma oss ön så berättar Trosabon Barbro Westerberg om hur Snöhomen tidigare varit en mötesplats för Trosaborna.

– Den här lilla pärlan var vi ofta på när vi var unga, vi simmade och rodde ut hit och det har även varit femtioårskalas här ute. Den här ön har varit en liten oas för Trosaborna men för sju år sedan såg den inte ut så här, säger hon och pekar mot ön.

Störs av lukten

Skarvfrågan har länge varit en följetång här ute i Trosa. Kommunen får nu in klagomål från Trosabor som störs av lukten som fåglarnas avföring lämnar efter sig när de häckar.

– Vi vill att den här ön ska återgå till det den en gång har varit. Dessutom så är det ju en stank som är helt obeskrivlig. Vi har vandrarhem här nere runt hamnen och vi har ett antal restauranger, vi har jättestor båtturism på sommaren och jag menar att det kommer att bli så att folk inte vill komma till Trosa för det stinker!

Men vad är det som skarvarna gör?

– Ja titta bara på Snöholmen som den ser ut, det finns snart inga träd kvar för deras avföring förstör ju hela vegetationen.

Skyddas av EU:s fågeldirektiv

Det är svårt att få till skyddsjakt på skarven då den är skyddad enligt EU:s fågeldirektiv men kommunen fick tidigare i år sin ansökan godkänd från Länsstyrelsen till skyddsjakt på 50 skarvar. Men beslutet överklagades av Sörmlands Ornitologer och Naturvårdsverket har därför förbjudit skyddsjakt och beslutet går inte att överklaga.

– Näringsidkare runt hamnen kommer förlora massor på det här, det förstör ju för turismen. Skarvarna har även börjat flytta in på landbacken här i Trosa, gör om och gör rätt från EU: sida, säger Barbro Westerberg.

Vad händer härnäst?

– Vi ska lägga fram ett underlag på vad vi Trosabor tycker om det här till kommunen, det är därför jag har skapat den här gruppen, man kan inte bara titta på det här och säga att det är okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.