Kommunen får in klagomål från boenden intill hamnen i Trosa. Foto: SVT

Ornitologer vill rädda skarvarna

Uppdaterad
Publicerad

Skarvfrågan är ännu en gång på tapeten i Trosa kommun. Många Trosabor är frustrerade över att skarven tagit över ön Snöholmen, men det är inte alla som vill få bort fåglarna.

Det är den omdebatterade skarvkolonin på Snöholmen som retat upp många Trosabor under många år. På den lilla ön som ligger precis utanför Trosa hamn finns det drygt 300 skarvbon, och frustrationen bland Trosaborna växer då många tycker att det borde bedrivas skyddsjakt på skarven.

Överklagade skyddsjakten

Trosa kommun fick tidigare i år klartecken från Länsstyrelsen till skyddsjakt på 50 skarvar då kommunen hänvisade till skydd av växtarten lindblomsbjörnbär. Men beslutet överklagades av Sörmlands Ornitologer som menar att arten inte drabbats av skador på grund av skarvens avföring och att det saknas vetenskaplig grund för det påståendet.

Ingvar Jansson, ordförande för Sörmlands ornitologiska förening, menar att argumenten för att skjuta skarv i Trosa har varit alldeles för vaga.

– Skjuter du eller skrämmer bort 50 skarvar så flyttar bara fåglarna till någon annan ö så nya människor får eventuella olägenheter av dem, säger han.

– Det finns ingenting som heller har redovisats i handlingen hur beståndsutveckling för den här växten har varit över tid. Ökar den eller har den minskat? Har det förändrats sen skarven slog till på ön? Det är sådana frågor som vi har efterlyst, man måste helt enkelt ha ett bättre underlag.

Ingvar Jansson ser inte någon direkt lösning för de boende i Trosa som klagat över lukten.

– När skarven häckar kan den här stanken i vissa väderförhållanden uppstå och vegetationen skadas också. Men det är så skarven funkar, det får man bara acceptera helt enkelt, säger han.

Ny skyddsjakt

Naturvårdsverket har efter överklagan förbjudit skyddsjakt tills vidare och beslutet går inte att överklaga men Trosa kommun kommer att ansöka om en ny skyddsjakt till hösten.

Vad tänker du om att kommunen ansöker om en ny skyddsjakt?

– Det får vi se då, hur väl de motiverar det och vad de har tagit fram för underlag, säger Ingvar Jansson.

Skarven i Sörmland

De flesta kolonierna och huvuddelen av beståndet av storskarv i länet finns längs Östersjökusten, i Mälaren, samt i ett par större insjöar. En nationell sammanställning av tillgängliga data från 2012 visar att det då fanns ca 2.320 par i 11 kolonier i länet. Av dessa häckade 2.030 längs kusten och 225 par i Mälaren.

Källa: www.lansstyrelsen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.