”Vårt barn hade bara mjukiskläder” – hör Nezal Murad vars familj tvingades gå ut på kvällen Foto: Stefan Larsson/SVT

Nezal och familjen evakuerades undan branden i Gävle: ”Vi fick springa ut med barnet”

Uppdaterad
Publicerad

Nezal Murad är en av de boende som evakuerats ur det stora flerfamiljshuset i Gävle som eldhärjats.

– Vi blev uppringda av polisen som sa ”vi ska tömma hela huset”, berättar han.

Höghuset på Norra fiskargatan på Öster brinner fortfarande på lördag förmiddag, långt efter att branden upptäckts bland förråden på nionde våningen på fredagen. I huset bor närmare 80 personer, men lyckligtvis finns inga uppgifter om skador som kräver vård.

Nezal Murad med fru och barn fick lämna sin lägenhet på första våningen på kvällen i all hast. De väntade utomhus i tre-fyra timmar innan frun tog med barnet till en vän. Nezal själv har varit kvar hela natten, och berättar att det stod vatten på golvet på nedersta våningen när han kollade i natt.

Höghusbrand i Gävle

– Då funderar jag på hur det ser ut uppifrån, säger han.

Grannhus drabbas av åtgärder

Gavlegårdarna, som äger den eldhärjade och närliggande fastigheter, meddelar att de på grund av den pågående insatsen måste stänga av vatten och värme på adresserna Norra Fiskargatan 1D, 1E och 1F. I nuläget finns ingen sluttid för åtgärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet