Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Bergström är glad i dag, för han har sålt fler Bob Dylan-skivor på några dagar än han brukar göra på ett helt år. Hör honom i klippet. Foto: SVT / TT

Nobelpris till Bob Dylan ger skivaffären ny skjuts

Publicerad

Om bokhandlarna blev lite besvikna när Bob Dylan fick nobelpriset i litteratur i förra veckan så är de få skivhandlare som finns kvar desto gladare.

För bara några dagar in i den här veckan har till exempel Alla Tiders Skivhandel i Gävle sålt fler Dylan-skivor än de brukar göra på ett helt år.

Skivaffärer som säljer nya cd-n och vinylskivor blir allt färre och sällsyntare. I Gävle med 100 000 invånare finns i dagsläget bara en skivaffär kvar. Och föreståndaren Magnus Bergström är glad i dag, för han har sålt fler Bob Dylan-skivor på några dagar än han brukar göra på ett helt år.

– Det betyder jättemycket, säger Magnus Bergström. Jag har sålt nästa 100 enheter på de här få dagarna.

Hade du väntat dig det?

– Nej, inte alls.

Vilka är det som köper skivorna?

– Det är en lite äldre publik som trots att de levt ett parallellt liv med Dylan ändå inte lyssnat på honom. Sen är det en del kulturpersonligheter som kommit på att det inte har koll på honom. Men även yngre som är musikintresserade.

Vilka skivor är det som de vill ha?

– Eftersom han gjort så enormt mycket så måste man börja i rätt ände om man inte hört honom så mycket. Jag brukar hjälpa till, den här monosingelsamlingen till exempel (The Best Of The Original Recordings, 2010), ”The Freewheelin’ Bob Dylan” hans genombrott från 1963 eller ”Time Out Of Mind” från 1997 tycker jag är bra plattor att börja med.

Vad betyder det här för skivhandeln?

– Jag tycker det är bra förstås. Intresset för fysiska produkter ökar igen. Men vi är så få skivhandlare i dag så vi har inget nätverk längre så jag vet inte hur det ser ut på andra ställen.

Enligt branschorganisationen IFPI ökade skivförsäljningen under andra halvåret 2016 med åtta procent jämfört med året före. Strömmad musik ökade med nästan tio procent och har nu nästan 86 procent av marknaden. Vinylskivan ökar med 69 procent medan cd-skivan minskade med 6 procent jämfört med 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer