Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ola Wigg (S), kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig om hyggesfritt skogsbruk. Foto: Fredrik Sandberg/TT; Lari Honkanen/SVT

”Idag har vi döda skogar” – Nordanstig inför hyggesfritt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna måste gå i bräschen för omställningen i det svenska skogsbruket: från trakthyggesbruk till hyggesfritt skogsbruk. Det menar Ola Wigg (S), kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig.

– Idag har vi döda skogar och det är knappt några djur som kan leva där, säger Ola Wigg (S), kommunalråd i Nordanstigs kommun.

I Nordanstig har man beslutat att börja med ett helt hyggesfritt skogsbruk i kommunens skogsmarker, som totalt uppgår till runt 1 000 hektar. Ola tror att den hyggesfria skogsbruket kommer att göra skogarna vackrare, mer levande och öka den biologiska mångfalden.

”Skogsmissbruk”

– Just nu odlar man bara träd, utan att ha skog och det är inte skogsbruk, det är i min mening skogsmissbruk, säger Ola Wigg.

Ola Wigg tror att kommunen kommer att få lägre vinster från ett hyggesfritt skogsbruk, men menar att det inte är det viktigaste. Han menar att hela Sverige behöver ställa om skogsbruket och att kommunerna bör visa vägen framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.