Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstverket Syndabocken väckte ramaskri i Nordanstig redan innan det tagit form – nu försöker kommunen köpa konstverket för andra gången. Hör politikerna om hur de ser på konstverket. Foto: SVT/Lari Honkanen

Nordanstig vill köpa Syndabocken igen – trots oenighet bland politiker

Uppdaterad
Publicerad

Nordanstigs kommun vill åter köpa smideskonstverket Syndabocken av den lokale konstnärssmeden Fredrik Thelin. Första gången som kommunen försökte blev det rabalder.

– Det ledde till blåsväder i medier och protestlistor, säger Lars Hed (M) vice ordförande kommunstyrelsen.

Det var ett enigt kommunfullmäktige som 2008 beställde den fiolspelande Hälsingebocken, för att hedra Nordanstigs rika spelmanstradition. Men på den följande punkten på fullmäktiges dagordning, lade man ned kommunens musikskola. De bägge besluten, som inte hade med varandra att göra, kom olyckligt att förknippas med varandra.

– Min son kom hem till mig en kväll efter skolan och sa: ”Pappa, dom säger att om du gör den där statyn, så kommer musikskolan att läggas ned”, berättar mästersmeden Fredrik Thelin.

Konstverket blev syndabock

Missförstånden haglade och folkvreden riktades mot Fredrik Thelin. Han bestämde sig då för att fullborda beställningen, men att inte sälja det till kommunen, då verkets syfte, att hedra Nordanstigs rika spelmanstradition, hade glömts bort fullständigt i uppståndelsen.

Nu har det gått 15 år och i samband med att kommunen bygger en ny idrottshall, vill man förvärva Syndabocken, som en del av att uppnå kommunens kulturstrategi. Kulturstrategin anger att man ska satsa en procent på konst i samband med nybyggnationer.

– Vi ser gärna att konstverket stannar kvar i Nordanstig och fyller sitt ursprungliga syfte, säger Lars Hed (M) vice ordförande kommunstyrelsen.

Men alla var inte eniga i kommunstyrelsen.

– Jag tycker den ser otäck ut, den ser ut som en djävulsfigur, säger oppositionsrådet Eva Andersson(SD), som röstade emot köpet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.