Anders Zetterlund anser att Norrhälsinge räddningstjänst ligger lågt sett till antal inträffade arbetsolyckor de senaste fem åren. Foto: Robin Herzog

Norrhälsinge räddningstjänst anser sig ha få arbetsolyckor

Publicerad

Rutiner och utrustning fungerar som det ska. Olyckor som sker beror till stor del på den svåra terräng som räddningstjänsten arbetar i – och är därför svåra att förhindra. Det menar Anders Zetterlund, förvaltningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

När släckningsarbete pågår i svårmanövrerade områden med stubbar, stenar, diken och rötter är det lättare att skada sig enligt Anders Zetterlund. Men det rör sig oftast inte om några allvarliga olyckor, utan om sådana som leder till sjukskrivningar på dryga veckan.

– Skador på ben och armar, som stukningar, sårskador och lite ryggskador, säger Anders Zetterlund.

Olyckor och tillbud

Tillbuden, alltså inrapporterade farliga situationer som hade kunnat leda till arbetsolyckor, är enligt honom också snittvis tre stycken per år de senaste fem åren.

– Så för oss ser det bra ut om man jämför med Arbetsmiljöverkets siffror för hur det ser ut bland räddningstjänster nationellt.

Kommer en riskbedömning någonsin stå i vägen för chansen att rädda ett liv när det bara finns sekunder för beslut?

– Det sker alltid en riskbedömning innan man går in. Och den gör insatsledaren på plats.

Hör Anders Zetterlund om arbetsolyckorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.