Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går det verkligen att ta sig fram här? Hör vad banchefen Mikael Larsson säger i klippet. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Lerig folkfest väntas när Novemberkåsan rullar igång i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för en lerig motorklassiker att för första gången dra till Hälsingland. I helgen kommer drygt 120 enduroförare att försöka bemästra de svåra yttre förhållandena som råder i Bollnässkogarna under endurotävlingen Novemberkåsan.

Långt ifrån alla brukar ta sig i mål under en novemberkåsa. Förra året när tävlingarna ägde rum i Gävle tog sig bara 33 av de 148 som gav sig iväg i mål.

Vi besöker en av de svårare passagerna av banan. För ett otränat öga verkar det omöjligt att ta sig fram i leran – men banchefen menar att det ska gå.

– Man vill ha en bana som blir tuff. Man vill ha fina och sämre partier och man vill få det publikvänligt, berättar Mikael Larsson från arrangerande Bollnäs MK.

Många besökare väntas

Enligt Mikael Larsson kan en novemberkåsa locka mellan 10 000 och 30 000 åskådare. Men även om det kan bli trångt och trafikstockning är han inte orolig:

– Ju mer publik desto bättre.

Även Sandra Williamsson, turism- och destinationsutvecklare på Bollnäs kommun, ser fram emot arrangemanget:

– Största utmaningen är att vi inte har en aning om hur många som kommer och när de kommer.

I klippet tar vi oss ut till en av de leriga passagerna av banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.