Novemberkåsan är Sveriges äldsta motorcykeltävling. Foto: Bildbyrån

Allt inför Novemberkåsan – SVT-experten: ”Han blir svårslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Novemberkåsan kördes första gången 1915 och är Sveriges äldsta motorcykeltävling. Kommande helg avgörs Novemberkåsan i Bollnäs.

Här är SVT:s guide med expertkommentar och alla fakta inför tävlingen.

När avgörs Novemberkåsan 2022:

19-20 november.

Var körs Novemberkåsan 2022:

Bollnäs. Start och mål vid Sävstaås/Bollnästravet.

Historik och snackisar inför Novemberkåsan 2022:

– Bollnäs MK arrangerar Novemberkåsan för första gången.

– För första gången arrangeras Novemberkåsan av en icke SMK-ansluten klubb (SMK=Svenska Motorklubben). Anledningen är att antalet SMK-klubbar minskat.

– För första gången körs Novemberkåsan norr om Gävle.

– Novemberkåsan har körts sedan 1915, förutom avbrott för första- och andra världskriget (1917-18, 1939-45), högertrafikomläggningen (1967) och coronapandemin (2020).

Så gick det förra året:

Karlskogas Mikael Persson vann tävlingen utanför Gävle, och tog sin första seger i Novemberkåsan.

Kåsakungen:

Förre svenske VM-föraren Joakim Ljunggren (VM-silver 2012 och tvåfaldig juniorvärldsmästare i enduro) har flest antal segrar i Novemberkåsan med nio segrar, senast 2019 i Eskilstuna. Ljunggren är också ensam om att ha kört hem vandringspriset tre gånger.

Joakim Ljunggren har flest segrar i Novemberkåsans historia. Foto: Bildbyrån

SVT-experten om Novemberkåsan 2022:

Vem vinner?

– Albin Elowson blir svårslagen. Han vann på Gotland och är i bra form, och kör alltid bra i ”Kåsan”. Förra året ledde han, men fick motorproblem när cykeln stannade kort före målgång. En rolig utmanare skulle kunna vara finländaren Eemil Pohjola, säger SVT:s expert Lars-Göran Ståhl till SVT Sport, som själv kört i mål i tio Novemberkåsor.

Vad är så speciellt med Novemberkåsan?

– Det är en anrik tävling, och Sveriges äldsta motorcykeltävling. Och ofta väldigt utslagsgivande. Nattsträckan är klassisk, och man säger alltid att det är på natten det avgörs. Och det stämmer också.

Hur tufft blir det i Bollnäs?

– Det kommer bli ett tufft race med en väldigt tuff terräng. Mycket sten och väldigt blött. Det kommer säkert sålla många i resultatlistan. Framförallt på nattetappen.

De tuffaste Novemberkåsorna i historien:

– Örebro, 2011. Henrik Lindholm från Södertälje ledde med tolv minuter inför sista sträckan. Men klappade igenom totalt och Jonas Bengtsson från Falun vann.

– Arboga, 1985. Beskrivs som den längsta kåsan i modern tid med 17 timmars körtid. Sven-Erik ”Jösse” Jönsson från Järva MK vann till slut.

– Enköping, 2017. Albin Elowson vann sin första ”Kåsa”, i en tuff tävling där många bröt. Bara 18 av 150 förare gick i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.