Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Sjöö, museichef, berätta om renoveringen av järnvägsmuséet.

Ombyggnationen av Järnvägsmuséet i Gävle närmar sig – kan bli klart till 2023

Uppdaterad
Publicerad

Många tågentusiaster har säkert undrat vad som händer, eller snarare inte händer, med järnvägsmuseet i Gävle. Det har gått över fyra år sedan det stängdes för att byggas om. Än har ingen byggnation kommit i gång – men efter diverse byråkratiska problem börjar det nu röra på sig.

– Här kommer den nya entrén att resa sig. Den kommer att bli en pastisch på en stationsbyggnad kan man säga, berättar chefen för Järnvägsmuséet i Gävle Robert Sjöö.

Vi står på parkeringen utanför Järnvägsmuséet i Gävle och tittar mot det som i dag är en oansenlig baksidesbyggnad men som till sommaren 2023 är tänkt att förvandlas till en ny entréhall.

För nu finns både bygglov och ritningar för ombyggnationen klara. Trafikverket som äger lokalerna är i gång med processen att hitta en entreprenör till bygget som nu beräknas kunna komma i gång inom en snar framtid. 

Har dragit ut på tiden

Ombyggnationen har verkligen dragit ut på tiden. Bland annat har byråkratiskt krångel i samband med att själva verksamheten flyttats från Trafikverket till Statens maritima museer bidragit till förseningen. Och frågan är om muséet försvunnit ur folks medvetande efter att ha varit stängt från 2017?

– Kanske kan det vara så för några här lokalt och en generation barn som missat oss. Men å andra sidan vet vi att när ett museum öppnar, det är ju ändå ett statligt och stort museum, så kommer det ge uppmärksamhet, avslutar Robert Sjöö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer