Anette Jonsäll och Sigrid Petterssén från projektet ”Upphandlingsdriven innovation för regional tillväxt” på Region Gävleborg har samarbetat med Johan Larsson på Bollnäs kommun för att ta fram den nya upphandlingen. Joen Smedberg är företagaren som vann upphandlingen, och förser Bollnäs skolor och förskolor med ljus de kommande fem åren. Foto: Malin Eirefelt, SVT

Nu är det eleverna – inte pengarna – som bestämmer i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att köpa en lampa betalar Bollnäs kommun för funktionen ”ljus”. Denna nya typ av upphandling förväntas ge betydligt mer nöjda elever och lärare.

Lamporna och lysrören på Bollnäs skolor var dåliga och behövde bytas ut. Men i stället för att köpa nya armaturer för ledbelysning, till marknadens lägsta pris, som det brukar fungera när något nytt ska köpas in till kommuner, betalar Bollnäs kommun ett företag som levererar tjänsten ”ljus”. Det som styrde vilket företag som vann upphandlingen var vad sakexperter och eleverna själva tyckte, i stället för priset.

– Det här är banbrytande, säger Sigrid Petterssén, som arbetar med upphandlingsdriven innovation för regional tillväxt på Region Gävleborg.

Ovanligt samarbete

Något annat som sticker ut i Bollnäs är att två förvaltningar samarbetar, tycker Sigrid Petterssén. Vanligtvis har varje förvaltning sin verksamhet och ser till sina intressen med sin budget.

– När man går från gamla lysrör till ledbelysning halveras energikostnaderna. Då uppkom frågan vad tekniska förvaltningen ska använda de pengarna till. De flesta tyckte att pengarna skulle tillbaka till barnen, vilket i praktiken betyder till en annan förvaltning, säger Sigrid Petterssén.

Hon tycker att det är just detta som är det verkligt unika – att projektet ruckar på hur kommuner har brukat arbeta – i grunden.

”Win win för alla parter”

Än finns inga exakta beräkningar för vad det nya ljusprojektet kommer kosta, eller bespara, kommunen. Men under året kommer gruppen med forskare, leverantör, brukare och beställare utvärdera projektet löpande. Om ungefär ett år kan vi få siffror på om ljusprojektet var en ljus idé, eller inte.

– Jag är övertygad om att det är win win för alla parter, säger Sigrid Petterssén.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.