Nu betar 1 000 renar på Hornslandet utanför Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom det är problem att hitta lämpliga betesmarker på hemmaplan förflyttas just nu 1000 renar 40 mil från Jijnjevaerie sameby i Jämtland till Hornslandet utanför Hudiksvall. Nu är de flesta renarna på plats i sitt tillfälliga hem i Hälsingland.

– Vi har varit här förr och det är bra bete och förhoppningsvis få rovdjur här, säger renskötaren Per-Björn Sparrock.

Nej det är inte första gången den här flytten sker. Senast renar kördes från Jijnjevaerie sameby till Hornslandet var för tretton år sedan. Och de renar som fick följa med på årets 40-milatur verkar snabbt ha funnit sig till rätta på sina nya betesmarker. På fredagen hade 800 av de totalt 1000 renarna kommit fram.

För isigt för att äta

På hemmaplan har renarna besvärligt att hitta bete.

– Det är ju isigt mot marken och så har det kommit ganska mycket snö, berättar Per-Björn Sparrock.

Det är Länsstyrelsen i Gävleborg som har beviljat renarna att beta på Hornslandet fram till sista april så innan dess måste renarna följa med hem igen.

De första renarna kom på plats natten mot torsdag. I klippet får du se när de utforskar sitt tillfälliga hem vid kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.