Kampen för renarna: ”Önskar mina döttrar att renskötseln finns kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar och krympande marker gör det allt tuffare och dyrare för renskötarna i samebyn Jåhkågasska. SVT har följt tvillingparet Jessica och Annica Läntha som behövt ta andra jobb för att försörja sina renar. Jessica Läntha har bland annat jobbat i en gruva.

– Skulle vi få sådana gruvor överallt så skulle det vara hopplöst att fortsätta med renar, säger Jessica Läntha i Dokument inifrån: Arvet och tystnaden. 

I trakterna kring Jokkmokk har Jåhkågasska sameby sina marker. Här har familjen Länta sysslat med renskötsel i flera generationer tillbaka.

– Utan renen är vi ingenting, berättar Rickard Länta.

– Genom renskötseln överlever vår kultur, det är mycket som kommer gratis på något sätt, säger Helena Länta.

Men flera renskötare i samebyn beskriver i Dokument inifrån: Arvet och tystnaden, att det år för år blir allt svårare att finansiera renskötseln. Det är de inte ensamma om. Många renskötare drabbas till exempel av att gruvindustrin inkräktar på betesmarker och blockerar renarnas flyttleder. Även skogsavverkning minskar betesmöjligheterna.

Tar jobb i gruva för att försörja sina renar

Renskötseln generar i stort sett bara pengar några gånger om året i samband med slakten. Om renskötarna lyckas bygga upp en större hjord har de en större möjlighet till inkomst. Men samtidigt stiger kostnaderna om de stödutfodrar renarna under vintrarna, vilket många renskötare gör, bland annat eftersom ett förändrat klimat gör det svårare för renarna att hitta föda på egen hand.

Jessica Läntha har tagit ett jobb som dumperförare i en gruva för att få det att gå ihop.

Se hela Dokument inifrån: Arvet och tystnaden onsdag den 8 december klockan 20:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.