Nu börjar elprisstödet betalas ut till elkunder i Gävleborgs län

Publicerad

I februari beslutade Regeringen om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter. Och för den som är kund hos Gävle Energi kommer det nu att synas på elräkningen.

– Vi börjar att göra avdragen på räkningarna som kommer i maj. Om stödet är större än beloppet på räkningen så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt, säger David Jakobsson, utvecklingsingenjör på Gävle Energi i ett pressmeddelnande.

Länets största elnätsleverantör Ellevio har redan på fakturan för april börjat betala ut stödet till sina kunder. På Söderhamn Nära så hoppas man kunna börja göra avdrag i maj.

Kompensationen som nu betalas ut gäller för december 2021 samt januari och februari 2022. Regeringen har även föreslagit att kunder i elområde 4 samt elområde 3, där Gävle Energis elnätskunder ingår, ska kompenseras för höga elpriser i mars månad. I Hälsingland tillhör man elområde 2 och där kompenseras elkunderna för december till februari.

Varför en elpriskompensation?

Till följd av de höga elpriserna under hösten och vintern beslutade regeringen om en elpriskompensation till alla kunder som har drabbats.

Elpriskompensationen gör ingen skillnad på var i landet man bor, eller om man bor i lägenhet, villa eller radhus.

Stödet är utformat som en trappa som börjar på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad där kunden får 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor. De som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad kommer att kunna få 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor.

Förslaget om elpriskompensation för mars månad är även det utformat som en trappa men det har andra gränser för kilowattimmar och belopp. Det lägsta trappsteget ligger på 400 kWh och där kunden får en kompensation på 100 kronor. Det högsta trappsteget är på 2000 kWh och uppåt, och där kunden kan få 1 000 kronor per månad.

Källa: Gävle Energi /Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.