Nu blir ”barrundan” tillåten i Gävle – udda regel tas bort

Publicerad

Att bjuda ett gäng kolleger eller vänner på en runda i baren är svårt i Gävle. Max två glas alkohol får handlas åt gången, en lokal regel som bidrar till förvirring enligt krögarna som nu fått gehör hos politiken.

Socialnämnden har beslutat om ändringar i riktlinjerna kring de lokala alkoholreglerna. Regeln om max två glas per gäst tas bort men liksom innan gäller att serveringsstället är ansvarigt för att människor inte blir för berusade.

I klippet ovan berättar bland annat krögaren Vesna Krstic om sin lättnad över beskedet.

Minskat krav på maträtter

En annan detalj som ändras är antalet rätter på menyn. Nuvarande regler säger att en krog som serverar alkohol måste erbjuda tre för-, varm- och efterrätter. I de nya reglerna minskar kravet på antal för- och efterrätter till två stycken.

Restauranger med smala inriktningar, exempelvis sushi, ska få det lättare, menar socialnämndens ordförande Lars Öberg (S).

Ärendet behöver också godkännas av kommunfullmäktige. Ambitionen från nämnden är att de gamla reglerna ska slopas innan sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.