”Villa Sundin” i Hudiksvall byggnadsminne efter kulturprogram i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT i  programmet ”Designhistorier” uppmärksammade hudiksvallshuset ”Villa Sundins” unika historia, skickade en privatperson in en ansökan till Länsstyrelsen om att huset borde bli ett byggnadsminne, något som nu blivit verklighet.

Från vägen ger Villa Sundin ett anonymt intryck. Men väl inne i huset är det på många sätt som att tiden stått still sedan 1960-talet. Stora teakytor, öppen planlösning och mycket fönster.

– Det är antikvaristiskt sett väldigt välbevarat, det vill säga alla originaldetaljer finns kvar, ursprungsplanlösningen är intakt, så här kan man verkligen se hur huset såg ut när det var nytt. säger Hans-Erik Hansson, byggnadsantikvarie, Länsstyrelsen Gävleborg

Kvinnlig pionjär

Att Länsstyrelsen nu väljer att göra Villa Sundin till Gävleborgs 113:e byggnadsminne innebär att den ska bevaras för all framtid. Villan är ritad av den svenskamerikanske arkitekten och designern Greta Magnusson Grossman. Hon beskrivs som ett av västkustmodernismen framträdande namn, och en kvinnlig pionjär i en mansdominerad arkitektvärld.

Villa Sundin är den enda byggnaden som Grossman ritade utanför USA, och beskrivs därför som unik då den till stora delar är i originalskick.

Återställa mer

Familjen Asplin som bor i Villa Sundin beskriver sig som intresserade av kulturhistoria. Husägaren Jonas Asplin är inne på att återställa ännu mer av villans originalskick.

– Köket är i en annan kulör än vad det var när det byggdes, det skulle jag gärna vilja ändra på, säger Jonas Asplin.

I klippet ovan får du se hur det ser ut i den unika 50-talsvillan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.